מחול ישראלי גדי ביטון
 
ברכה דודאי ז"ל

ברכה דודאי (1937-2009)

     ברכה דודאי נולדה בירושלים ב- 24/10/37 כתאומה לאחיה משה גור, תאומים שנודעו בירושלים כצ'יקה וצ'יקו; אביהם נהרג במלחמת השחרור. ברכה הלכה לעולמה בירושלים ב- 10/1/09. ברכה השאירה חותמה בתחומים רבים, בתנועת ריקודי העם בפרט ובמערכת החינוך בכלל. למעלה מיובל שנים הייתה מהמובילות בתנועת ריקודי העם, מאז סיימה קורס מדריכי ריקודי עם בביתה של גורית קדמן ב-1955.

     ברכה החלה דרכה בתחום החינוך בבית המדרש למורים ולגננות ע"ש דוד ילין בירושלים והוסמכה כגננת ב- 1955; המשיכה ללמוד ולהשתלם והוסמכה כמורה בכירה ב-1981. מ-1956 עד 1980 עבדה כגננת ברשת של נעמ"ת ופעלה לקידום חגיגות מרכזיות וריקודי העם לילדי הגנים.

     ברכה הדריכה ריקודי עם קרוב ל- 60 שנה, הרקידה את כל ירושלים והעמידה תלמידים הרבה. בשנים 1956-1976 הדריכה מדריכים ומורים מחו"ל שהשתלמו במכונים של הסוכנות היהודית בירושלים, בשנים אלה שמשה גם כמרכזת המחול מטעם עירית ירושלים ביחידת בתי התלמיד בירושלים, ושקדה על שילוב ריקודי העם, לא רק כחלק מהפעילות של חינוך משלים אלא גם כחלק ממסגרת הלימודים הפורמאליים.

     ב-1974 יזמה את הקמת להקת "הורה אפרוחים" הלהקה הייצוגית של ירושלים, במסגרת להקות "הורה ירושלים" להקה שעד היום מהווה מופת ודוגמא ללהקות אפרוחים בכל רחבי הארץ. באותה השנה התמנתה גם לאחראית על המחול בירושלים באגף לאמנויות בעירית ירושלים.

     בשנים 1988-1991 כהנה כמנהלת המדור לריקודי עם בהסתדרות הכללית ומ-1992 כהנה כמנהלת המחלקה לאמנויות הבמה באגף לאמנות בעירית ירושלים, עד פרישתה לגמלאות ב-2001.

     ברכה הייתה מעורבת ומשפיעה בתחום פיתוח דרכי הוראה ייחודיות להכשרת מדריכים לריקודי עם יחד עם יזרעאלה כהנא; לפיתוח מתודות להדרכת ריקודי עם לילדי הגנים ובהכנת החוברת "גן רוקד" יחד עם המפקחת על הגנים שולמית מאיר ובכתיבת חוברות הדרכה והעברת השתלמויות למורים ולגננות בנושאי ריקודי עם, הפעלה בתנועה ומוסיקה לילדים, הפעלת ציבור, הרקדות ועוד.

     ברכה הייתה יוזמת ופעילה בהקמת האולפנים למדריכי ריקודי עם בירושלים וברחבי הארץ, פעלה לארגון השתלמויות עם תכנים ועומק למדריכי ריקודי העם ויצאה בשליחויות להדרכת ריקודי עם בחו"ל במחנות ריקוד ברוסיה, קנדה, ארה"ב, גרמניה, ודרום אמריקה.

     ברכה הצטיינה בכשר ארגון והפקה, ביצירתיות, בפעילות "בולדוזרית" סוחפת, ובין השאר הפיקה מדי שנה את המופע המרכזי של להקות אפרוחים באצטדיון בפסטיבל המחול בכרמיאל, ארגנה הובילה מדי שנה את "מצעדי המחולות" ב"יום ירושלים"; יזמה והפעילה הרקדות כמו "היכל של מחול", ו"ערב של שושנים" והפקות כמו: פסטיבל "ירושלים עיר במחול", כן פעלה רבות בתחומים רבים אחרים ובין השאר הקימה את להקת "הכל פתוח" - להקה של ילדים עם צרכים מיוחדים.

     ברכה הייתה פעילה ועמדה בראש עמותת "רעים-ריקודי עם ישראלים", יחד עם יונתן גבאי, עמותה שמטרתה לשמור על מורשת ריקודי העם כמורשת חיה, במסגרתה וארגנו השתלמויות בשדות ים בקיסריה.

     ברכה הייתה חברה בהנהלת "סיאוף - ארגון בינלאומי של פסטיבלים לפולקלור", והייתה יו"ר ועדת ההשתלמויות של הארגון: במסגרת זו יזמה וניהלה סדנאות השתלמות לכוריאוגרפים של להקות ריקודי עם; שהופעלו בשיתוף עם "מתא"ן -מפעלי תרבות ואמנות לנוער".

     ב-1996 הוענק לברכה על מכלול פעולותיה העיטור "יקיר ירושלים במחול".

הדפסשלח לחברהוסף תגובה